Startpagina   Bio-kerstbomen      Onze oogst      Voor uw eigen tuin      Veemarkt      De Bilt      Nieuws      Running Dinner      Meehelpen in de tuin      Contact   
>> Regelmatig     >> Af en toe     >> Stage     >> Wwoof    

  En als ik gewoon een keertje wil helpen?   
 

Meehelpdagen 

Wie 1 keer in de week tuinieren te veel vindt of wie er liever een gezellig en actief dagje “uit op de tuin” met het hele gezin van maakt, is welkom op een van onze meehelpdagen die we een paar keer per jaar organiseren. 

Deze dagen worden meestal pas 1 tot 2 weken van te voren gepland, omdat we afhankelijk zijn het weer, en het soort en de hoeveelheid werkzaamheden die er te doen zijn: van planten tot wieden en schoffelen, onderhoudswerkzaamheden in ons stukje natuurterrein, kortom: voor elk wat wils. Deze dagen zijn dan ook geschikt om samen met uw (wat oudere) kinderen een dagje lekker buiten aan het werk te zijn.  

De meehelpdagen vinden in de regel plaats op een zaterdagmiddag, van 13 tot 17 uur. We sluiten meestal af met een hapje en een drankje. 
Houdt de activiteitenagenda in de gaten, of geef u op voor de meehelpdagenlijst. U krijgt dan een email zodra er een meehelpdag georganiseerd is. 
 


Oogstfeesten (pompoen- en aardappeldagen)

Eigenlijk zijn dit 2 speciale meehelpdagen, die ieder najaar (september) weer een groot succes zijn.

Weliswaar beginnen we eind juni al met het oogsten van de eerste aardappels, maar dan zijn ze nog kakelvers, en niet lang houdbaar. We oogsten dan ook per keer wat we voor de verkoop van een paar dagen nodig denken te hebben. In de loop van de zomer groeien de aardappels gestaag verder, waarbij de knollen nog iets groter worden en de schil wat dikker en steviger wordt. In september, als al het blad afgestorven is, zijn de aardappelen uitgegroeid en op “bewaarkwaliteit”, en kunnen ze onder de juiste omstandigheden makkelijk een aantal maanden tot meer dan een half jaar opgeslagen worden. 

Dit is hét moment om alle aardappels die dan nog in de grond zitten, eruit te halen. Een mooie gelegenheid om daar een echt oogstfeest van te maken. Met de trekker worden de aardappels uit de grond gelicht, en dan met de hand geraapt en in kisten gedaan. Een tweede ploeg sorteert vervolgens de krieltjes, kapotte of beurse aardappels, en patat-piepers eruit, en maakt de rest klaar voor de bewaring. We sluiten de dag gepast af met een eenvoudige maaltijd van het land: de grootste aardappels worden namelijk terplekke tot overheerlijke patatjes omgetoverd. 
 


 

Een zelfde verhaal geldt voor de pompoenen. Ook die zijn eerder in het jaar al oogstbaar, maar pas in september zijn ze volledig uitgerijpt, en op bewaarkwaliteit. Met de toenemende kans op nachtvorst vanaf begin oktober, moeten ze dan ook zo snel mogelijk opgeslagen worden. Wederom een gezellige middag, die afgesloten wordt met een maaltijd in (pompoen)stijl. 

De data van de pompoen- en aardappeloogstdag worden begin september geprikt en staan vanaf dan in de activiteitenkalender. Als u zich opgegeven heeft voor de meehelpdagenlijst, krijgt u automatisch bericht.  
 
 
 
 
      Disclaimer      .  
© 2018 by 'n Groene Kans• powered by ibnv CMS